Betekenis van de symbolen

Graag leg ik een aantal symbolen, die op deze site staan uit omdat in de lessen gewerkt wordt met o.a. de waarden van deze symbolen.

De spiraal

De spiraal is een van de oudste spirituele symbolen. Het is het symbool van geboorte en wedergeboorte, van leven en verbinden, van loslaten van het vertrouwde en weer herboren worden. De beweging van het symbool toont het proces van verdieping en groei.
Het is ook het symbool van de godin van creatieve krachten, van het goddelijke vrouwelijke en de nooit eindigende cirkel van de schepping. Tevens vruchtbaarheidssymbool.

De spiraal is een uniek symbool dat ons zowel naar binnen als naar buiten laat kijken. Wanneer we de spiraal volgen, keren we als eerste naar binnen. We komen dichter bij de kern en komen uiteindelijk bij het middelpunt uit. Door een spiraal te tekenen of te lopen, kun je die reis naar binnen volgen. Wanneer je vanuit het middelpunt de spiraal tekent, wordt deze steeds groter en volgt de reis naar buiten. Anders dan de cirkel, die voor eenheid staat, is bij de spiraal geen punt hetzelfde. Je bent altijd bezig naar binnen of naar buiten te gaan, afhankelijk van het punt waar je je op bevindt.

Voor mij staat de spiraal, met daarin mijn spirituele naam ook symbool voor het yogapad en voor het levenspad.

Door de spiraal te lopen loop je het pad van je voorouders en van de mensheid. Je loopt voor jezelf, voor jouw leven, maar tegelijkertijd loop je voor iedereen Wij zijn verbonden met die oerkracht, doordat de spiraal in elke cel van ons lichaam aanwezig is in de vorm van DNA. De stappen die je in de spiraal zet, staan voor stappen op je levenspad.

Maitri

Maitri is Sanskriet en betekent liefdevolle vriendelijkheid. Het is de eerste van de vier hartskwaliteiten (Brahma Vihara). Maitri kan ervaren worden als een lichtheid dat uiteindelijk al je gedachten en manier van spreken vergezelt. De ontwikkelde vorm van Maitri is devotie, liefde, zonder gehechtheid en zonder voorwaarden.

In de lessen is Maitri, liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf, een belangrijk punt van aandacht.

Mijn spirituele naam is Maitri. Deze naam heb ik in de negentiger jaren ontvangen van Swami Niranjananda, van de Bihar school of Yoga in Mungur India.

De Lotusbloem

De betekenis van de lotusbloem heeft te maken met het groeiproces van de bloem. Lotusbloemen staan erom bekend dat ze overal kunnen groeien, het hele jaar door. Van donkere wateren tot modderige vijvers, de bloem groeit altijd perfect waar deze ook staat en blijft altijd even mooi.

Afhankelijk van de diepte van het water kunnen de stengels van de lotusbloem wel 5,5 meter lang worden en stoppen pas met groeien zodra ze aan de oppervlakte van het water komen. Daarom de Lotusbloem als symbool voor puurheid en zuiverheid. In het boeddhisme is de lotusbloem een van de acht symbolen van het boeddhisme. Van puurheid en van spiritueel ontwaken en wordt afgebeeld met 8 bloemblaadjes. De bloem, die zelfs groeit vanuit de modder en staat voor het pad naar verlichting. Elke kleur lotusbloem heeft binnen het boeddhisme een andere betekenis. Witte lotusbloem staat voor spirituele perfectie en rode lotusbloemen voor oprechte compassie en liefde.