Herstelyoga bij kanker

Herstelyoga is een zachte en helende vorm van yoga, die herstel en verwerking ondersteunt bij kanker en chronische aandoeningen. Herstelyoga beïnvloedt je welbevinden.

Er wordt niet gezegd dat herstelyoga een wondermiddel is dat geneest van ziekten zoals bijvoorbeeld kanker. Wat herstelyoga wel kan doen is je kwaliteit van leven verbeteren, je leren met zachtheid in je kracht te komen. Te leren verwerken en vertrouwen.
Als je de diagnose van kanker of ernstige andere, vaak levensbedreigende ziekte krijgt, staat je wereld stil en ligt de focus op het ondergaan van diverse noodzakelijke behandelingen. Daarna wordt je je vaak bewust van de vele – vaak negatieve – emoties zoals angst, boosheid, verdriet. Je kunt je ook machteloos voelen en het vertrouwen in je lichaam zijn kwijt geraakt.
Door – onder andere – herstelyoga te volgen neem je de regie weer in eigen hand en leer je met compassie voor jezelf weer op je lichaam vertrouwen. Leer je omgaan met dat wat er is.
Door Herstelyogalessen te volgen kunnen lichamelijke klachten verminderen, de kwaliteit van je leven kan verbeteren.

Als je je geest stil maakt, kun je observeren wat je lichaam nodig heeft

Herstel en verwerking is een persoonlijk proces waarbij de herstelyogalessen je ondersteunen. De lessen worden gegeven in kleine groepen of individueel in een veilige omgeving. Alle oefeningen worden aangepast aan jouw mogelijkheden, jouw grenzen. De oefeningen zijn zacht en veilig met je adem als anker. Er is veel ruimte voor ontspanning en dit alles geeft ruimte voor herstel. Ook gaat je immuunsysteem beter werken door de herstelyogalessen en doe je een beroep op je zelfherstellend vermogen.
In de herstelyogalessen wordt veel gewerkt met mindfulnessoefeningen (bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder een oordeel) en compassie-oefeningen. Vooral zelfcompassie krijgt alle aandacht (warm en begripvol naar jezelf zijn). 

Hoe ziet een herstelyogales eruit

  • zachte yogaoefeningen en 
  • kalmerende ademoefeningen
  • ontspanningsoefeningen
  • mindfulness- en meditatieoefeningen
  • compassie-oefeningen 
  • we werken in stilte afgewisseld met klankoefeningen

We sluiten gezamenlijk af met een kopje thee en de mogelijkheid om na te praten.

De kosten

De kosten worden nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeringen. De verwachting is dat dit op termijn wel zo zal zijn. 

Met een stadspas kun je ook deelnemen.

Meer informatie

Wil je meer weten over Herstelyoga neem gerust contact op via het contactformulier op deze site.

Deelname start altijd met een persoonlijke intake en een privéyogales. Hierin worden jouw mogelijkheden en wensen bekeken. Als herstelyoga geschikt is voor jou dan kun je kiezen voor groepslessen of (tijdelijk) voor individuele lessen.

In kleine stappen is precies snel genoeg

Kwaliteitsregister

Je leerkracht Maitri volgde de specialisatie Herstelyoga en kanker bij Peter Haima en is aangesloten  bij het kwaliteitsregister Yoga bij kanker www.yogaenkanker.nl en staat in de verwijsgids van het IKNL (Instituut Kanker in Nederland) www.verwijsgidskanker.nl Verder aangesloten bij de VYN (Vereniging Yogadocenten Nederland) www.vyn.nl 

Dat betekent dat zij zich verplicht tot jaarlijkse relevante bijscholingen en het bijhouden van een dossier. Ook handelt zij conform de doelen van de stichting yoga bij kanker en de gedragscode van de VYN.

Zie ook op deze site de algemene voorwaarden, privacyreglement en gedragscode.

Wetenschappelijke onderbouwing

Herstelyoga bij kanker is evidence based (wetenschappelijk onderbouwd) en onderdeel van IM (integrative Medicine), dat wil zeggen complementair (aanvullend naast andere zorg).

Het gaat te ver om hier diep op in te gaan. De bovenstaande begrippen zijn belangrijk en interessant, wil je meer weten lees dan op de site van de stichting yoga en kanker www.yogaenkanker.nl en op de site van www.kanker.nl 

Of vraag mij om meer informatie. Voor diegenen die met een andere chronische ziekte aan de herstelyogalessen willen deelnemen zijn er weer andere sites. Hierover kan ik je als je dat wil informeren. 

Downloads

Toelichting herstelyoga bij kanker